Зодиакалните камъни на Телец

21 април  – 21 май

ПЪРВА ДЕКАДА  21 април – 1 май

Това са много приятни хора за общуване. Те са меланхолични и притежават  особена детска красота. Отличават се с високи умствени способности, развита интуиция, изразителност на жестовете, музикалност.  Извънредно честолюбиви са. Когато нещо  не е по тяхному, стават упорити и безчуствени.

При жените е особено изразено изкуството да се обличат добре, при сравнително скромни доходи, умеят да се държат красиво и  се приобщават към всяко общество. Телците от този психотип проявяват таланти в областта на : живопис, литература, политика, вокал.

Недостатъци: тенденция към самоутвърждаване, дори с цената на грешки, стремеж към плътски удоволствия, дребни капризи.

Препоръчва се да носят : сапфир – камъкът на доверието и душевното спокойствие. От другите камъни са походящи : изумруд, тюркоаз, син турмалин.

ВТОРАТА ДЕКАДА (2-11 май)

Телецът от тази декада е нерешителен, мечтателен, благороден, склонен към политика и литература.  Родените на 10 и 11 май са много музикални. Жените имат слабост към меки и копринени тъкани. Мъжете често стават жертва на чревоугодието си. И двата пола не са равнодушни към сладките вина, сладкиши, бонбони, поради което имат склонност към пълнеене.

Опасна черта в характера им е голямата власт на чувственото начало в психиката, способна да отклони човека от правия път. На Телеца от тази декада се препоръчва  аквамарин – камъкът на чистата, небесна любов, способствуващ за развитието на човеколюбието. Подходящ е също изумрудът/смарагд/ – усилващ интуицията, успокояващ страстите, скланящ притежателя към добри постъпки.

ТРЕТАТА ДЕКАДА /12-21 май/

Родените в този период често са песимистично настроени, необщителни, обичат самотата, склонни са да се запасяват с всичко за черни дни. Те са трудолюбиви, наблюдателни, умни и силно чувствителни. Имат способности в живописта, архитектурата, литературата, историята. Обладават развит политически усет, в политиката са привърженици на твърдата линия. Може да са деспотични и жестоки.

Родените през тази декада трябва да развиват слуха си, да се приобщават към музиката, особено тези, родили се на 15-17 и 20-21 май. На Телеца от третата декада  е много полезен ахатът  – увеличаващ контактността, съединяващ любящите сърца, помагащ за повишаване на материалното състояние на притежателя. Своите положителни свойства ахатът проявява напълно, ако притежателя е добросърдечен и искрен човек. Благотворно влияят също така изумрудът /смарагд/ и тюркоазът. Противопоказно е носенето на цитрин, защото той склонява Телеца към измяна и лъжливост.

КРАТЪК АСТРО-МИНЕРАЛОГИЧЕН РЕЧНИК ЗА ТЕЛЕЦ:

САПФИР – син или тъмносин прозрачен корунд, оцветен от примесите на съединенията на желязото и титана. Уралските сапфири и сапфирите от САЩ са сиво-сини; сапфирите Хибин – са със зеленоват отенък при плътно  тъмносиня окраска; австралийските и африканските сапфири притежават свойството дихроизъм – двуцветност  в различно направление – по дължината на кристала те са тъмносини, а напречно – зелени.  Наименованието му според някои идва от о. Сапфир в Арабско море, а според други от латинското “sapphirus” – син.

Като талисман  съдейства за духовното развитие, укрепва верността, целомъдрието, охлажда излишната страст. Повишава решителността, притегля приятелите, отблъсква враговете. Носи душевен комфорт. За пълноценното му въздействие, от притежателя се изисква доброта.

Опасен е със своите дефекти. Притежател на сапфир с пукнатина и петна е лишен от радости и весело общество. Като амулет предпазва от вероломство и страх, сърдечни заболявания и отрови. В индийската литотерапия /лечение с камъни/ се използва при лекуване на епилепсия, екзема и болести на матката. В Древен Рим жреците считали сапфира за свещен и го носели върху пръстени, като камъкът наподобявал небесния свод. Гай Плиний съобщава, че в летописите на един храм е открил следното изречение: “Сапфирът е символ на истината, чистотата и съвестта”.

Големи сапфири се срещат рядко. В Шри Ланка е намерен кристал  около 19 кг. В американските музеи се съхраняват  звездният сапфир “Звездата на Индия” /563 карата/, черният звезден сапфир “Полунощна звезда” /116 карата/, “Звездата на Азия” / 330 карата./

ИЗУМРУД /СМАРАГД/ –  прозрачна разновидност на берила в зелени тонове. Наричат го още и смарагд. Скъпоценен камък от  най-висш клас. Тъмно-зелените разновидности се ценят по-високо от диаманта. Зеленият си цвят  той дължи на йоните на хрома и понакога на ванадия. Изумрудът се поставя в златна обковка. Идеален талисман.

Обостря ума, оживява изобретателността, помага да се предвижда бъдещето, избавя от коварството на любовта.  Активно се бори с лъжливостта, разврата, безпринципността на притежателя си. Ако не успее да се пребори с лошите му наклонности, е способен да се саморазтроши. Ако внимателно се загледате в изумруд сутрин, то през целия ден ще ви съпътства успех в добри начинания.

Като амулет лекува тези части на тялото, с които има контакт, особено очите. Спасява от тъга, треска, епилепсия. Сънищата на човек, носещ изумруд, често се сбъдват.  Способствува за дълголетие, прогонва лошите хора. Изумрудът е ценен още от древността. Класира се на трето или четвърто място след диаманта, перлите и рубина.

Изумрудите /смарагдите/ са добивани в африканските мини /мините на Клеопатра/. В източните страни има поверия, че този камък действа благотворно върху очите. Той  олицетворява пролетта, младостта, плодородието и живот.

Римският поет, философ и сенатор Сенека още в 60-те години пр.н.е. е чел писма с помощта на стъклен съд, напълнен с вода, на който дъното му било изработено от изумруд. Изумрудите се срещат в природата като дребни кристалчета, но се намират и по-едри екземпляри.

С най-големи размери /14 х 35 см. и маса 24 000 карата/ е смарагдът, намерен през 1956 г в ЮАР. Той не е запазен в първоначалния си вид – разрязан е на по-малки парчета. Един от най-известните изумуруди  са колумбийският: “Кристал от Хачала” /7025 карата/, “Австралийският смарагд” /2682 карата, “Девонширксия смарагд” /1383 карата/.  Един от най-едрите и уникални североамерикански смарагди са “Гордостта на Америка” – срастък от кристали /470 карата/.

ТЮРКОАЗ –  воден фосфат на алуминия и медта, с небесносин и ябълчнозелен цвят. Известен е още от дълбока древност. Той е изключително популярен камък среща се под различни наименования: тюркиз, бирюза, калаит, “любим камък на Изтока”, “свещен камък на Тибет”, “кралски камък на фараоните”, “небесен камък на индианците”. Той е официален, “параден” камък в щатите Аризона и НюМексико /САЩ/.

Тюркоазът е смятан за универсално благотворен камък и не е противопоказен за нито един зодиакален знак. Той е считан за камък на здравето, щастието и успеха.  Но на ръцете на зли, недоброжелателни хора бързо се разваля. Смятан е още за мъжки талисман. Като талисман усилва интуицията, придава честолюбие, проницателност, постоянство. Носи успех на притежателя си, щастие и мир в семейството. Спасява от гнева на силните на деня. Тюркоазът може да бъде талисман само на високонравствени хора.

Като амулет, особено ако се носи на врата, облекчава болния от хепатит, действува целебно при очни и стомашни болести, предпазва от нищета. Приемали са, че тюркоазът отразява различните състояния на притежателя си. Той бледнее при болест на притежателя и става бял при неговата смърт, но цвета му се възстановява, ако го носи здрав наследник.

Древните египтяни са го ценили повече от златото и другите скъпоценни камъни. В Тибет премали камъкът за божество, а индианците вярвали, че тюркоазът може да предпазва от бури, страх, отрова на гърмящи змии. Мексиканците са го използвали за ритуални обреди и са вярвали, че лекува сърца, засегнати от “болката на любовта”.  Руските войни  носили тюркоаз като защитно средство в битките. Всички тези митове, поверия и легенди показват дълбоката почит и вяра в тюркоаза. В екологично- замърсени местности и пред опасност от произшествия, тюркоазът старее за единици от времето, пред погледа на човека- от светлите тонове минава към синьо; от синьо – към зелено или мътно-тъмно. Този тюркоаз е “мъртъв” и не притежава никакви “магически” свойства.

СИН ТУРМАЛИН –   минерал с много сложен състав – албумоборосиликат на натрия и калия. Оцветен различно от йоните на мангана /розов, червен/, желязото /син, зелен, черен/, хрома /зелен/. Бижутерийните турмалини са сравнително редки и имат наситени тонове: розов, малинов, вишнево-червен, ярко жълт, зелен, син. Най-ценните са червените турмалини.

Характерна особенност на турмалина е, че притегля пепел от цигари и топла дървесна пепел , оттам идва и наименованието му : “turmali” – камък притеглящ пепел. Поради това си свойство бил наричан и «цейлонски магнит».  Различно  оцветените турмалини имат различно действие като талисмани. Той има силно изразено предпазващо въздействие, с негова помощ се укрепват дисциплината и издръжливостта.

Малиновият турмалин – рубелит,  е талисманът на художниците – дава им творчески сили и признание. Зеленият турмалин поглъща излишната енергия – той трябва да се носи само до 35 годишна възраст. Черният турмалин е камъкът на вещиците.

На Телеца се препоръчва да носи син турмалин, наричан още индиголит – среща се в различни отенъци на синьото.  Като амулет, турмалинът от всички видове съхранява младостта и силата на притежателя си.

Едри турмалинови кристали се срещат рядко.  Най-едрите кристали  са намерени в Бразилия в края на 70-те. Дължината им е 1 м. на ширина 40 см. Единият от тях е оценен на 1 млн. долара. Съществуват и исторически турмалини.  Един от тях е известният “Голям рубин” или “Рубинът на Цезар”, дълго време  приеман за рубин, изложен в Елмазния фонд на Русия.

АКВАМАРИН – разновидност на берила. Той е светлосин или зеленикавосин прозрачен берил, който се сравнява с цвета на тропическата морска вода.   Оцветяването се дължи на йоните на желязото дву и тривалентно желязо. На пряка слънчева светлина може да избледнее. Цветът му се изменя от бледогълъбов, небесносин до тъмносин.  Лесно може да се сбърка с бледия сапфир.

Аквамаринът приежава свойството дихроизъм – двуцветност в различно направление. Наименованието произлиза от латинското “akva”- вода и “mare” – море. Като талисман развива смелостта, осигурява безопасност при морски пътешествия, единство в брака.

С потъмняването си предупреждава притежателя за интриги срещу него. Като амулет, охлажда споровете и страстите, подобрява зрението при продължително съзерцаване, облекчава зъбобол, болки в стомаха и черния дроб. Този камък отдавна е считан за камък на моряците. Древните майстори са изрязвали върху аквамарин Нептун, Тритон и Нереидите.

В природата се намират аквамаринови кристали с големи размери. От обработените аквамарини са известни 900 каратовият от Индия, 920 каратовият в Британската корона и един брилянтово фасетиран 133 карата от Северна Америка.

АХАТ – слоист халцедон, разновидност на кварца, разнообразен по цвят на слоевете и образувания рисунък. Като талисман придава мъжество, спокойствие, способствува за дълголетие, привлича успех, покровителствува притежателя. Като амулет обостря зрението, отслабва болките, лекува болестите на стомаха,  прогонва от собственика бури и урагани. Закриля новородените и дава чувство за сигурност, стимулира половите органи. Името му произлиза от р. Ахатес в Сицилия. В зависимост от рисунката на повърхността и структурата се отделят:

Ахатът притежава множество микропори и това позволява неговото изкуствено оцветяване. То е било прилагано още в древността. Ахатите са били използвани за направата на печати, геми, чаши, вази, табакери, шахматни фигури и други украшения. Понастоящем, освен за украшения се използват за направата на везни, хаванчета, топки за мелници и др.

Ахатите изпълват празнините /миндали/ във вулканските скали /аднезити и базалти/. Често те достигат размери и до 1 м. В България се среща в Източните Родопи.

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Винаги съм предоставяла прогнозите безплатно и винаги ще е така. Инвестирам в тях времето си от сърце и за мен е истинско щастие да съм ви полезна.

Ако сте доволни от поднесената информация в сайта и желаете да подкрепите развитието му, може да изразите своята искрена благодарност като дарите сума по избор по сметката на сайта в ОББ България ЕАД, на името на „АСТРО-НОВИНИ от Мишел" ЕООД, IBAN BG18UBBS81551008379799, BIC UBBSBGSF.

Можете да ме подкрепите и с:

Поддържането на сайта изисква много време и усилия.

С вашата подкрепа ще мога да продължа още по-успешно да го развивам, за да бъде полезен и занапред.

Мишел

Копирането е заключено.