Зодиакалните камъни на Oвен

21 март – 20 април

Овенът, роден през първата декада /21-31 март/ е енергичен, импулсивен, инициативен, с големи заложби на лидер и първооткривател. Той е страстен, горещ и честолюбив.  Има богат духовен живот, запълнен с мечателно очакване и интуиция. Към тази декада принадлежат  художниците  Гойя и Ван-Гог и оригиналните поети като Алфред дьо Вини. Недостатъците на този психотип са: диктаторски прояви, преувеличена ревност, егоцентризъм.

За най-пълното разкриване на личността на Овена от тази декада способствува носенето на РУБИН, но се препоръчва само на тези, които са сигурни в себе си, че няма да погазят моралните и юридическите закони.

По-спокоен камък за Овена от първата декада е АМЕТИСТЪТ – придаващ благоразумие и разсъдливост, а също така и САРДОНИКСЪТ – повишаващ жизнеността и способствуващ за щастие в брака.

Овните, родени през втората декада /1-9 април/ , като правило не са егоисти. В техния характер се наблюдава солидност, неприсъща на Овните от другите декади. Винаги довършват започната работа. Притежават прекрасни организаторски способности, имат увереност в себе си и мъжеството да рискуват. Овенът от тази декада обича да спортува. Той цени парите, но е великодушен и обича да прави подаръци, влага средства в различни мероприятия. Временните финансови затруднения той приема като досадна пречка, винаги е сигурен, че ще намери пари не само за хляб, но и за маслото към него! Той не е склонен да пести “бели пари за черни дни”. В професионално отношение се стреми към работа с машини. Добре се изявяват в търговията и издателската дейност, рекламата и политиката.

Основни недостатъци: избухливост, склонност към хазарт и измислици. Най-подходящият камък за тази декада е ДИАМАНТЪТ – предпазващ от отрицателните влияния, даващ на хората със силна воля успех в тeхните начинания.

На  тези, които са си поставили пред себе си велика цел, ще подхожда РУБИНЪТ. А на желаещите успех пред противоположния пол, ще помогне ЧЕРВЕНИЯТ  КОРАЛ.

Овните, родени през третата декада /10-20 април/  имат ярко изразен скитнически синдром – обичат да пътешестват, не са много големи къщовници. С възрастта у тях расте интереса към философията и идеологическите проблеми. Овенът от третата декада е лидер, който увлича след себе си. Той се отличава с ярко изразено честолюбие и иска да има за себе си всичко най-хубаво. В своите проявления често преминава установените граници. Понякога неговите изисквания са твърде високи и са без личностно и финансово покритие. Този психотип често има тенденцията да надценява доходите си и да подценява разходите си. Професионално добре се реализира в тежката промишленост, в медицината и дърворезбата. Техните недостатъци са:  прибързаност, хазартност, неумереност в увлеченията, склонност към излишество.

За  Овните от третата декада  се препоръчва ГРАНАТ – той поддържа честолюбието, придава страстен стремеж към признаване. Но, ако притежателят няма необходимите способности за достигане на поставената цел, гранатът го прави завистлив, нетърпелив и свадлив. Сравнително по-спокойно е да се носят МАЛАХИТ и АМЕТИСТ – камъни, които обуздават страстите.

КРАТЪК АСТРО-МИНЕРАЛОГИЧЕН РЕЧНИК ЗА ОВЕН:

1. РУБИН – Наименованието си получава от червения цвят /лат. “rubeus’- червен/. Химически той представлява корунд /окис на алуминия/. Рубинът е прозрачен, с яркочервен, виолетово-червен и тъмночервен цвят. Оцветяването му се дължи на окиси на хрома и желязото. Известен е и се цени от дълбока древност, но след него има дълга кървава следа по цялата история. Той е много силен талисман, затова трябва да се подхожда внимателно към него. В свойте най-добри проявления, той въодушевява човека за велики дела. На ръката на благороден нравствен лидер той осигурява победи. На ръката на обикновен човек носи любов и щастие. Според източните традиции, рубинът дава на притежателя си силата на лъва, безстрашието на орела, мъдростта на змията. На жените той носи плодородие. Но рубинът усилва и отрицателните черти на характера. Той акцентира егоизма, увеличава природната жестокост и безпощадност, често неговото влияние е съдбоносно. Злобният по природа човек той превръща в истински дявол. Като амулет** рубинът укрепва организма и сърцето, усилва кръвообращението, пази от нощни кошмари, прогонва тъгата, защитава от неверни приятели, продължава живота.

В древността са считали, че  рубините притежават чудодейни свойства – спират кръвотечение, внушават бодрост и веселие, спомагат на паметта, стритият рубин погълнат вътрешно е лекувал всички болести. Камъкът е символизирал бурната  и страстна любов. В Древна Индия рубинът  се е наричал “ратнарадж” – цар на скъпоценните камъни. В Азия е бил ценен повече от диаманта и са го считали за “цар на Изтока”. Много рубини украсяват старинни фамилни бижута или династически кралски регалии- корони, скиптри, тронове и други символи на властта.

Едрите рубини се срещат по-рядко от диамантите и се съхраняват в държавни национални колекции. Често големите рубини имат своя дълга история.

Най-едрият ювелирен рубин /400 карата/ е намерен в Мианма и е разцепен на три части. В Британския музей по естествена история се намира известният кристал “Рубинът Едуард”/167 карата/. Звездният рубин “Рива” /138.7карата/  е в Смитсоновия институт /Вашингтон/, а известният рубин “Де Лонг” /100 карата/ е в Американския музей по естествена история /Ню Йорк/.

В пражката катедрала се съхранява рубин с маса 250 карата. Прекрасен обработен рубин е притежавал руският цар Иван Грозни. Друг уникален рубин е украсявал короната на императрица Екатерина, жената на Петър І.

Рубинът може да се сбърка с ЧЕРВЕН ШПИНЕЛ, както вече са разобличени в последните години “Рубинът  на Тимур” и “Рубинът на Черния принц”, притежание на Британския музей, които се оказали червен шпинел.

2. АМЕТИСТ – той е най-цененият и привлекателен камък от групата на  кварца. Цветът му е от нежно-виолетов, тъмновиолетов до пурпурен в зависимост  от примесите на желязни съединения. Под дълго въздействие на слънцето, аметистът може да избледнее. Названието се смята за производно от гръцкото “аметистос” – свободен от опиянение. На времето, за да не се напива човек е слагал парченце аметист под езика си. Наричат го още камък на Бакхус, епископски камък – при посвещение в сан кардинал, на посветения са връчвали пръстен с аметист. В древността са изработвали от него геми, печати и камеи, както и флакони за парфюми и бижутерийни кутийки.

Като талисман* придава благоразумие и бодрост, укрепва социалното положение, донася слава в изкуството.

Като амулет**предпазва от пиянство, наркомания и всякакви други невъздържаности. Поставен под възглавницата, той изпраща щастливи сънища. Охранява паметта, прогонва лошите мисли, предпазва от бъбречни заболявания. От този камък бягат змиите и всякакви други влечуги.

3. САРДОНИКС – той е слоист ахат с червено-кафяви и бели или синьо-бели ивици. В древността е бил смятан за могъщ талисман. Придавал мъжество, защитавал от лъжа и неверни приятели. Като амулет е бил използван при спиране на кръвотечения и за ускоряване на срастването на счупени кости.

4. ДИАМАНТ – в обработен вид се нарича брилянт. Още от древността се смята за скъпоценен камък от най-висш клас. Този удивителен минерал е известен на хората вече от около 5000 години. Той е най-твърд, най-блестящ, най-устойчив, най-скъп, и най-рядък! Той е символ на твърдостта, безстрашието, храбростта. Считало се е, че неговият блясък укротява гнева, а в Древен Рим са смятали, че е прекрасна противоотрова. Името на диаманта идва от гръцкото “адамас” – непобедим.  Самороден въглерод, обикновено обезцветен или със слаби жълти, зелени, светлосини, сиви и по-рядко розови отенъци. Много рядко се среща черен диамант. Най – големият черен диамант е намерен в Бразилия и тежал 131 карата. Той е много по-твърд от светлите диаманти и за обработката му са били необходими много години работа на най-опитните бижутери в света.

Диамантът е смятан за най-мощен талисман още от древността.  Той придава на притежателя си сила, храброст, непобедимост. Прогонва греховните помисли, дарява добродетел, води към високо обществено положение. Най-ефективен е диамантът, получен като безкористен подарък. Купеният /когато човек сам за себе си го вземе/ не носи такава полза. На ръката на престъпник действува против него. Като амулет лекува склероза, предотвратява образуването на камъни в организма, предпазва от уроки, дава спокоен сън. Диамант със зеленоват отенък носи на жените плодовитост и облекчава родилните болки.

Едни от най-известните диаманти са: “Кулинан – І” /503,2 карата/- наречен на името на президента на диаманто-добивната компания. Обработен е от фирмата “Асшер” в Амстердам през 1908 г.Украсява скиптъра на  английския крал Едуард VІІ. Съхранява се в съкровищницата на лондонския Тауър. Той е най-големият обработен диамант .

“Флорентинец” /137,2 карата/ – неговата история е пълна с легенди. През 1657 г. е собственост на семейство Медичи, Флоренция. След Първата световна война не е известно къде се намира.

“Кохинор /108,9 карата/  Първоначално е бил със закръглена форма и маса 186 карата. Намирал се е в ръцете на индийските раджи и султани. През 1739 г. преминал в притежание на персийския шах, който го нарекъл Koh-i-noor, означаващо “Планина от светлина”. През 1850 г. е подарен на английската кралица Виктория. Сега се намира на короната на кралица Елизабета. Съхранява се в Тауър, Лондон.

5. ЧЕРВЕН КОРАЛ – думата корал има гръцки произход, но първоначалното й значение е неизвестно. Древните гърци считали корала за символ на безсмъртието и щастието. Прах от корал е използван за лечението на подагра, отравяне, болести на храносмилателния тракт. Коралите се образуват в тропическите морета рифове и атоли. В ювелирното дело се употребяват само червените благородни корали. Отделните корали образуват колонии. Всяка колония има един скелет и е едноцветна, оцветени са различно от нежнорозово до тъмночервено. Понякога има бели и бледорозови петна.През последните години Франция разработи метод за получаване на изкуствени корали в осем цвята.

6. ГРАНАТ – той се считал за свещен, персийците го смятали за кралски камък и върху повърхността на гранатни кристали изрязвали профили на владетели. Той е червен като зърната на “финиковата ябълка” – гранатово дърво /нар/. Оттам произтича и латинското му название “dranatus”, означава подобен на зърна. Кристалите на червения гранат наподобяват червените зърна на нара. В древността са считали, че гранатът предпазва от нещастни случаи, с него са лекували малария и жълтеница, а други, че това е камъкът на любовта, гнева, пламъка и страстта. Носещият гранат получава власт над хората, гранатът премахва лошото настроение и носи радост на притежателя си.  Той е силикат.

По състава на примесите  се отделя шест вида гранат: ПИРОП – огненочервен, АЛМАНДИН – виолетовочервен, СПЕСАРТИН – оранжев, ГРОСУЛАР – жълтеникаво-зеленикав, УВАРОВИТ – тревно-зелен, АНДРАДИТ – кафяво-червен или черен.

7. МАЛАХИТ – това е воден карбонат на медта, със всички отенъци на зеления цвят, чак до черно-зелено. Един от най-популярните камъни, благодарение на яркото оцветяване, красивия рисунък и лекотата на обработката. Това е един от най-красивите минерали от групата на ювелирно-декоративните камъни.  Като талисман,  носи изпълнение на желанията, но е популярен главно като детски амулет. Смята се, че помага при пристъпи от астма, ревматизъм, нормализира сърдечната дейност, охранява децата от болести и опасности. Препоръчва се да се носи на шията.

*талисманът – укрепва определени качества в характера и привлича положителни влияния

**амулетът – предпазва човека от заболявания и нежелателни въздействия

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Винаги съм предоставяла прогнозите безплатно и винаги ще е така. Инвестирам в тях времето си от сърце и за мен е истинско щастие да съм ви полезна.

Ако сте доволни от поднесената информация в сайта и желаете да подкрепите развитието му, може да изразите своята искрена благодарност като дарите сума по избор по сметката на сайта в ОББ България ЕАД, на името на „АСТРО-НОВИНИ от Мишел" ЕООД, IBAN BG18UBBS81551008379799, BIC UBBSBGSF.

Можете да ме подкрепите и с:

Поддържането на сайта изисква много време и усилия.

С вашата подкрепа ще мога да продължа още по-успешно да го развивам, за да бъде полезен и занапред.

Мишел

Копирането е заключено.