Зодиакалните камъни на Близнаци

22 май – 21юни

ПЪРВА ДЕКАДА  /22 май – 31 май/ те притежават подвижен, бързо схващащ ум, богат на въображение, съчетаващ поезията с рационализма. Затова те могат да преуспеят и в науката, и в изкуството. В живота се придържат към златната среда. Не са равнодушни към всякакъв вид търговски операции. Те са непостоянни,това качество може да се изглади с камъните на Сатурн: сардоникс, оникс, може и малахит. За меланхоличните индивиди повече подхождат камъни със златисти отенъци: кехлибар, жълт берил. Общ камък за родените през първата декада на Близнаците се смята златистият топаз – камъкът на радостта, на сърдечните отношения с роднини, стимулиращ разположение и обич на ближния. Помага на притежателя да попадне в добро общество.

ВТОРА ДЕКАДА /1-10 юни/ – Тези Близнаци са делови, енергични, харесват реда. Притежават бърза реакция  и  не обичат да говорят напразно. Никога не се захващат с нещо, ако преценят, че е безполезно. Притежават красноречие и организаторски способности. Големи кулинарни таланти. За дълго време запазват своята младежка красота и грация. Жените са големи кокетки, имат любвеобвилни сърца и богата фантазия.  Мъжете са искрени, добри и справедливи, често достигат добро социално положение.  Животът на Близнаците от тази декада е интересен и пълен със страсти. Те имат голямо натоварване на нервната система, това ги държи винаги напрегнати и  ги провокира. На Близнаците от този  психотип се препоръчва берил – помагащ на притежателя да изтъква положителните качества на ума си и да се събере с нужните му хора.  Подходящи са също ахат, топаз и всички ивичести камъни.

ТРЕТА ДЕКАДА /11-21 юни/ се отличават със склонността си към литературата. Те са практични, със слабост към публични прояви. Добре и трайно усвояват информацията. По време на обучение, те са способни ученици и студенти. Обичат да участват във всякакви сборища, събрания, конференции. Лесно намират своето място в живота. На този психотип е необходимо да потиска самолюбието си, властността и раздразнителността. Препоръчва им се кехлибар – привличащ приятелите. Подходящи са също изумруд, сапфир, сердолик.

КРАТЪК РЕЧНИК НА СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ НА БЛИЗНАЦИТЕ

САРДОНИКС –  е вид халцедон, разновидност на ахата. Неговият рисунък се състои от тъмни, червено-кафяви,млечно-бели и синьо-бели слоеве. Той се отнася към микрокристалинните  разновидности на силициевия двуокис. Има много широко разпространение в природата. Неговите разнообразни оцветявания се дължат на различните примеси, които са много променливи: на вода, желязо, алуминий, магнезий, калций. В древността е бил смятан за могъщ талисман. Придавал мъжество, защитавал от лъжа и неверни приятели. Като амулет е бил използван при спиране на кръвотечения и за ускоряване на срастването на счупени кости.

ОНИКС – той също е разновидност на ахата. Оцветен е в черни и бели ивици.

КЕХЛИБАР – това е изкопаема скала, среща се на отделни късове, понякога са много големи с неправилна форма, с бледожълт до червено-кафяв цвят.  Слабо радиоактивен камък. Като талисман усилва интуицията, помага да се направи правилен избор на приятели, помага и в изследователската и изобретателската дейност.

Като амулет, кехлибарът е уникален. Увлечението по  кехлибара може да се обясни не само с неговата красота, но и с лечебните му свойства. Те са описани още от Авицена, но дълго време се е считало, че са измислица.

Сега е установено, че янтарната киселина е БИОСТИМУЛАТОР.  Укрепва нервната система и бъбреците, употребява се като противостресово, противовъзпалотелно и антибиотично средство. При носене във вид на обеци, помага при разстройство на функциите на щитовидната жлеза, при болести на ушите, очите и гърлото.

А какво всъщност представлява кехлибарът? Това е втвърдена смола от иглолистни дървета /главно Pinus Succinifera/. Образува се през палеогена, преди 50 млн. години. Понякога в него има включения от растения, насекоми, даже и дребни гущери. С най-високо качество е кехлибарът от брега на Балтийско море – Литва, Латвия, Полша, Германия.

От незапомнени времена хората знаят и обичат кехлибара.  Продупчени парченца от жълтия камък постоянно се намират при разкопки на жилища на древните хора. 3500 г. пр.н.е., фараоните и жреците на Египет са носели украшения от кехлибар. Различни изделия от кехлибар красят залите на много световноизвестни музеи. Сложна и дълга е историята на едно от уникалните произведения на изкуството – Кехлибарената стая. Те е била изработена по заповед на пруския крал Фридрих – Вилхелм І за осем години /1701 – 1709 г./ от датския резбар Тусо. Тя е сложна композиция от отделни пана, с обща площ – 55 кв. м. Високата й стойност идва не само от количеството на кехлибара, но и от уникалната по сложност и високо майсторство резба. През 1716 г. Фридрих І подарява Кехлибарената стая на  руския цар Петър І. Стаята се сглобява в Зимния дворец. През 1755 г. царица Елисавета нарежда тя да бъде преместена и отново сглобена в Царское село /гр. Пушкино/. През следващите петнадесет години се изработват допълнително украса и изделия от кехлибар – маси, кутии, шахматни фигури. Количеството на допълнително вложения кехлибар достигало до 600 кг.  При завземането на Екатерининския дворец в Царское село от немците по време на Втората световна война, стаята е била демонтирана и пренесена в Кьонигсберг. За последен път е видяна на 3 април 1945 г . От тогава тя се счита за изгубена и издирването й продължава и до сега.

ЖЪЛТ БЕРИЛ –  Берил се наричат силикатите на берилия и алуминия. Оцветен е в различни цветове, в древността названието берил са носели само жълтите образци. Жълтото оцветяване идва от примесите на тривалентното желязо. Камъните са много бистри и прозрачни.  Обковката му трябва да е златна.

Като талисман берилът действа духовно, той е свързан с мисленето, разума. Помага при научните изследвания и философски занятия. Събира притежателя с важни за него хора, въвежда го в добро общество. Като амулет жълтият берил предпазва притежателя си по време на далечни пътешествия. Имитации на златист берил се правят от цитрин, топаз, турмалин, циркон, корунд. Основните находища на този тип берил са в Мадагаскар, Намибия, Шри Ланка, САЩ, Русия.

ЗЛАТИСТ ТОПАЗ – Топазът е силикат на алуминия, съдържа флуор. Отличава се с разнообразие на дветовите отенъци – от син през светло-син и зелен, до жълт, оранжев, розов. Топази преди са се наричали всички златистожълти скъпоценни камъни. Наименованието на минерала идва от о. Топазос в Червено море. Предполага се, че името на топаза може да идва от санскритстото “topa” – огън. Топаз с тегло 5 тона е бил намерен в Бразилия.

Златистият топаз е  камъкът на просветлението. Като талисман той укрепва жизнеността, освобождава от буйни и опасни страсти, поражда у човека чувство за безметежна радост от живота, развива фантазията, прогонва неверността. Като амулет помага при лудост и безумие. Предпазва от уроки. При носене на шията облекчава пристъпите на астма. В Древен Вавилон, Асирия и Египет са считали, че човекът носещ топаз става честен и великодушен.

В природата се срещат много големи топазови кристали. През 1965 г. в Украйна е намерен  топаз, по-тежък от 100 кг. Известният топаз “Браганца” /1640 карата/, намиращ се в короната на Португалия, дълго време е смятан за диамант. Правилно остенен небесносин топаз от Бразилия /8890 карата/ се съхранява в Чикаго в Музея по естествена история. Два уникални по своята обработка топаза се намират в Британския музей. Друг топаз от тази колекция бил намерен случайно в средата на нашето столетие в един магазин. Стопанинът на магазина подпирал с него сего вратата, считайки го за парче стъкло. Основните промишлени находища са в Бразилия, Русия, Шри Ланка, Германия, САЩ, Австралия.

СЕРДОЛИК – вид халцедон,  среща се  в оранжеви и червено-оранжеви цветове. Той е слабо радиоактивен камък, изисква златна обковка. Като талисман предпазва от спорове и кавги. Подобрява настроението, носи благополучие. Поставен в гривна на ръката, помага на борците. Смятан е за любовен талисман – събужда чувства и страст.

Като амулет подобрява състава на кръвта, побеждава треската, лекува нервни заболявания, укрепва зъбите, регулира менструацията. Огърлица от сердолик трябва да носят болните с болести на щитовидната жлеза. Поставен на клепачите, помага при главоболие. Препоръчва се на жените по време на раждане да държат сердолик в устата си.

МАЛАХИТ, АХАТ, ИЗУМРУД, САПФИР , които се препоръчват на Близнаците са описани подробно в предходните два знака.

*талисманът – укрепва определени качества в характера и привлича положителни влияния

**амулетът – предпазва човека от заболявания и нежелателни въздействия


ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Винаги съм предоставяла прогнозите безплатно и винаги ще е така. Инвестирам в тях времето си от сърце и за мен е истинско щастие да съм ви полезна.

Ако сте доволни от поднесената информация в сайта и желаете да подкрепите развитието му, може да изразите своята искрена благодарност като дарите сума по избор по сметката на сайта в ОББ България ЕАД, на името на „АСТРО-НОВИНИ от Мишел" ЕООД, IBAN BG18UBBS81551008379799, BIC UBBSBGSF.

Можете да ме подкрепите и с:

Поддържането на сайта изисква много време и усилия.

С вашата подкрепа ще мога да продължа още по-успешно да го развивам, за да бъде полезен и занапред.

Мишел

Копирането е заключено.