Зодиакалните камъни на Рак

22 юни – 22 юли

ПЪРВА ДЕКАДА – /22 юни – 1 юли/

Ракът, роден през първата декада се характеризира с немотивираност на поведението си. Той е обидчив, дребнав, пасивен – всички тези качества, той трябва да се научи да ги преодолява. Същевременно те са чувствителни, страстни, добри хора, надарени с художествен вкус. Те са меки родители, готови на големи жертви за децата си. Жените умеят да шият, да бродират и успяват да създадат интимна и уютна обстановка в щастлив  семеен кръг. Мъжете добре се проявяват в търговията, оперативната работа и сферата на обслужването. Ракът от тази декада трябва да следи за храносмилателната си система – необходима му е диета. Най-подходящият камък за тях е АМЕТИСТЪТ  – камъкът на хармонията, искреността и верността.

ВТОРА ДЕКАДА – /2 юли – 11 юли/

Ракът от тази декада има сложен и противоречив характер, със силно вътрешно напрежение. Изходът за преодоляване на това напрежение е чрез творчество. Периоди на активна дейност, при този психотип, се сменят с периоди на откровен мързел. Те са великодушни и щедри, не отстъпват пред трудностите и винаги помагат на ближните си. Често създават многочислено семейство. Парите за него не са цел, а средство.

И на Рака от тази декада се препоръчва камъкът на хармонията – АМЕТИСТ. Той ще  донесе щастие на безкористите и самоотвержени Раци. За този, който е поставил пред себе си висока цел, подхожда ОПАЛЪТ. Той поддържа талантите на притежателя си. Хармоничен е и ИЗУМРУДА, който се препоръчва  да се носи в сребърен пръстен, на кутрето на лявата ръка.

ТРЕТА ДЕКАДА  – /12-22 юли/

Тези Раци имат горд характер, той посреща превратностите на съдбата мъжествено, не проси помощ от никого. Трудно встъпва в дружески отношения. Представителите на този психотип са мечтателни, безспокойни натури, създаващи измамливо впечатление за мекота. Те са надарени с хипнотично очарование, проявяващо се в погледа. Тези хора сравнително лесно печелят пари и ги харчат с горда небрежност. Голямо значение придават на външния си вид. Жените от този тип са раздразнителни, но страстни. В брака обикновено са щастливи. На Рака от тази трета декада е съзвучен             – усилващ интуицията, придаващ благоразумие. Подходящи са и ПЛАНИНСКИЯТ КРИСТАЛ и КОТЕШКОТО ОКО.

КРАТЪК МИНЕРАЛОГИЧЕН РЕЧНИК:

ОПАЛ – Опалът е един от най-красивите скъпоценни камъни. Неговата красота е свързана не толкова с окраската му, колкото с играта на цветовете. Хидрогел  на силициев  двуокис, с непостоянно съдържание на вода. Опалесценцията му придава тайнственост . Като талисман, опалът пробужда ясновидство, поддържа талантите на притежателя  /добрите и лошите/. Едни той предпазва от низки страсти и прищявки, други тласка към забранени удоволствия, способен е да направи всичко това с един и същи човек , тъй като опалът е катализатор на непостоянството. Притежателят на опал трябва да посвети себе си на една –единствена цел , иначе може да стане играчка в ръцете на съдбата.  Максималната активност на опалите от всички видове е през м. октомври.  Като амулет, опалът успокоява нервите, предпазва от меланхолия, лекува болестите на сърцето, предупреждава за припадък, подобрява остротата на зрението.  В зависимост от цвета се отделят следните опалови разновидности:

БЛАГОРОДЕН ОПАЛ : с ярка игра на цветовете, обобщаващо понятие на опалите с ювелирни качества; ОГНЕН ОПАЛ – червен или медножълт с огнена опалесценция; ЧЕРЕН ОПАЛ: с игра на цветовете в червени тонове при благородните му разновидности; БЯЛ ОПАЛ : светъл, прозрачен и с опалесценция в светли небесносини тонове; ОБИКНОВЕН ОПАЛ: без игра на цветовете.

Преобладаващата част от изброените опалови разновидности намира приложение в ювелирната практика за направата на различни украшения и художествено-декоративни изделия, както и като прекрасен колекционен материал.

Опалът е бил един от най-уважаваните скъпоценни камъни на древността и Средновековието, когато силно се е вярвало, че той носи щастие и прави невидими при необходимост притежателите му и оръжието им. Древните римляни са виждали в него дори материализиране на своите достойнства и власт, а източните народи са го уважавали като свещен камък, в който се намирал духът на правдата.

Най-добрата колекция от скъпоценните разновидности на опала се намира във Виена. Там се пазят два забележителни и уникални по своите размери два опала – един с маса 7 000 карата и друг с големина на кокошо яйце. Пак във Виена се пази и друг голям опал, произхождащ от Дубник в Словакия – той тежи 600 гр. /3000 карата/ и е оценен за 700 хил. златни дуката. Исторически известен е опалът “Девоншир”, който е великолепен черен опал с чудесна блестяща окраска и маса около 100 карата. Друг голям опал е бил подарен на английската кралица от правителството на Южна Австралия по време на посещението й в тази страна през 1954 г. Този опал тежи 203 карата и е вграден в прекрасна огърлица заедно с други скъпоценни камъни.

ПЛАНИНСКИ КРИСТАЛ – безцветен, до водно прозрачен кристален кварц, привличащ човека още от древността със своята прозрачност и красота. Добре се подава на обработка. Красивите му кристали и друзи се използват като прекрасен колекционен материал. Най-добрите му образци се разрязват, полират и оформят като камъни за различни украшения. В древността планинският кристал е бил обект на различни поверия. Според едно от преданията той се е употребявал като лек срещу редица вътрешни болести и особено при заболявания на сърцето. Обикновено се е използвал поставен под езика. На други места като талисмани във вид на кристални топчета този кварц се е препоръчвал срещу всякакви нещастия и особено при суматоха и лекуване на някои заболявания на добитъка. Талисманите от планински кристал са се разглеждали като необходим реквизит при гадателството и магьосничеството. Смятало се е освен това, че планинският кристал спомага при опазване чистотата на душата и носи на притежателите си радост.  Като талисман* укрепва постоянството. Като амулет**, още от древността е смятан за прекрасно средство при сърдечни заболявания и при болести на стомаха и очите. Поставен в пръстен предпазва от простуди и замръзване. Избавя спящият от кошмарни сънища. Носен отдясно на тялото, подобрява работата на жлъчката.

КОТЕШКО ОКО –  разновидност на кварца, пронизана от иглести кристали – маслинено-зелените иглици на минерала рутил. Като талисман* изостря интуицията, увеличава благоразумието, събужда предчувствие за беда. Пръстени с такива камъни, при приближаване на опасност започват да се усещат на ръката – пречат, тежат. Като амулет**, котешкото око съхранява и предпазва от измяна.

ЛУНЕН КАМЪК – наименованието му идва от небесносинята иризация, предизвикана от характерния строеж на минерала.  Той е натриево-калциев силикат, с млечно-синьо сияние и вълшебна игра на светлината. Нарича се още селенит. Съществува и черен лунен камък, наричан лабрадор. Лунният камък има ясно изразена иризация в различни цветове, на най-вече  се среща в идентични на лунното сияние небесносини тонове.

Като талисман* усилва лунните качества на притежателя – емоционалност, желание за промени и адаптация, мечтателност, мекота, нежност. Стимулира спомените. Опасен е за затворените и капризните натури. Особено е силен при новолуние, когато се налива с леден блясък.

Като амулет** се използва рядко. Счита се, че помага при епилепсии, чрез леко хипнотизиращото влияние при продължително съзерцаване, и при бъбречни колики. Много е чувствителен към удар. Може да се сбърка с халцедон или синтетичен шпинел. Срещат се и имитации от стъкло.

*талисманът – укрепва определени качества в характера и привлича положителни влияния

**амулетът – предпазва човека от заболявания и нежелателни въздействия

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Винаги съм предоставяла прогнозите безплатно и винаги ще е така. Инвестирам в тях времето си от сърце и за мен е истинско щастие да съм ви полезна.

Ако сте доволни от поднесената информация в сайта и желаете да подкрепите развитието му, може да изразите своята искрена благодарност като дарите сума по избор по сметката на сайта в ОББ България ЕАД, на името на „АСТРО-НОВИНИ от Мишел" ЕООД, IBAN BG18UBBS81551008379799, BIC UBBSBGSF.

Можете да ме подкрепите и с:

Поддържането на сайта изисква много време и усилия.

С вашата подкрепа ще мога да продължа още по-успешно да го развивам, за да бъде полезен и занапред.

Мишел

Копирането е заключено.