Зодиакалните камъни на Везни

от 24 септември – 23 октомври

Везните от първата декада /24 септември – 2 октомври/ притежават мек и спокоен характер и висока жизнена активност, чак до авантюристичност. Отличават се с добре развито въображение. У много от тях са изразени юридически и математически способности. Те не се стараят да се издигнат по обществената стълба, умерени са в удоволствията, привлича ги спокойният живот и се отличават  с дълголетие. Везните от първата декада са достатъчно реалистични и практични, харчат си разумно парите. В любовта ценят хармонията, чувствата си контролират с разума. Жените Везни от тази декада са много симпатични, уравновесени, но с независим характер и не понасят над себе си натиск.

На представителите на тази декада са хармонични камъните, развиващи и поддържащи творческата активност, фантазията и смелостта на търсенията в живота: малинов турмалин – талисмана на художниците, опушен топаз – развиващ и стимулиращ съобразителността, розов корал – усилващ дарбата за предвиждане.

Родените през втората декада на Везните /3-12 октомври/ са скромни, не са честолюбиви и алчни хора. Обикновено богато надарени с тънък житейски и художествен вкус. Те са музикални, но талантите им разцъфтяват само в атмосфера на дружба и одобрение. В стресови ситуации, тези хора направо се разболяват физически и при продължителни нехармонични условия, развиват бъбречно-каменна болест. Добре изразяват мислите си устно и писмено. Професиите, които си избират, по един или друг начин са свързани с красотата. На този психотип подхождат светло-оцветените  камъни. Препоръчват му се аквамарин, светлозелен и розов турмалин, опушени кварц и топаз.

Везните от третата декада /13-23 октомври/ представляват твърде разнородна група от характери. Някои от тях са енергични, делови, твърде властни и авторитарни хора. В тази група има много военни и политически деятели. Другата група обединява характери, събуждащи обща симпатия, внушаващи доверие, великодушни, способни на жертви в името на доброто. Общ недостатък и на двете групи е изпадането им периодично в състояние на хипохондрия /самовнушения за различни болести/, особено родените в периода на 13-16 октомври /напр. М.Ю. Лермонтов/. На Везните от третата декада подхождат активизиращите и ободряващи камъни: диамант и опал – преливащ в розово и оранжево – повишаващ уважението към законността, придаващ здравомислие, активизиращ дипломатическите способности: сапфир – способстващ духовното развитие, розов берил – концентриращ мислите, светло-оранжев турмалин – даващ творчески подем.

КРАТЪК АСТРО-МИНЕРАЛОГИЧЕН РЕЧНИК:

Името „турмалин” произхожда от «turamali», което в превод означава „смесен скъпоценен камък”. Други преводи го третират като „камък, привличащ пепелта”, което е свързано със свойството му да се наелектрезира при нагряване. Според една египетска легенда, този минерал е пътувал по дъгата от центъра на Земята до Слънцето и така се получили невероятните му цветове. По тази причина днес го наричат и камък на дъгата.

Той представлява кристал, който се образува при изригването на вулкани в течение на десетки хиляди години. През ХІХ в. изследвайки турмалина, Мария Кюри открива наличието на постоянен електрически заряд от 0,06 мА, съвпадащ с енергията на човешкия организъм. По тази причина на него е дадено и второ название – електрическият минерал.

Кристалът обгражда своя притежател със силно защитно поле, отразяващо вредните психически и физически въздействия. Според някои изследователи турмалинът е изграден така, че се явява един вид стабилизатор на вълни с определена дължина. Именно това негово свойство балансира човешкото биополе, създавайки чувство на защитеност и спокойствие и настройвайки притежателя си към положителни мисли и емоции.

Като цяло турмалинът подобрява съня, хармонизира ендокринната система и помага да възстановим нервите си след стресова ситуация. Нормализира също обмяната на веществата, подобрява цвета на лицето и укрепва половата функция.

Съвременните литотерапевти го използват за подобряване на паметта и ликвидиране на световъртежа. Излишният заряд от камъка се изчиства, като той се постави под течаща вода. А за да се зареди отново е необходимо да се подържи известно време на слънце.

Турмалинът е разпространен по целия свят. Поради сложността и изменчивостта на химическия си състав, той се среща в разнообразна цветова гама, като различно обагрените му разновидности имат собствени наиманетования – рубелит (розов, червен, малинов), ахроид (безцветен), индиголит (в сини тонове), велделит (в зелената гама), шерл (черен), хамелеонит (оцветен в маслинено зелено при дневна светлина и винено червено при изкуствено осветление). Особено високо се цени червения му вариант. Наред с турмалин, обагрен в една краска, нерядко се срещат и полихромни екземпляри, в които се срещат участъци с различни цветове, които са много ефектни. Малиновият турмалин се смята за талисман на художниците – той зарежда с творчески сили и носи призвание. Заленият охлажда страстите. Пъстрият турмалин – половината зелен, половината червен, е набеден за камък на еротичните импулси, който зъпазва младостта и силата на човека. Докато черният турмалин се счита за кристал на магьосниците.

Ювелирните турмалини се добиват в Шри Ланка, Индия, Бразилия и Калифорния. Високо се ценят и тези, добити в Урал и Забайкалието. В България се среща турмалин, главно от черната дравит-шерлова разновидност. Едри кристали от него, сраснали във вид на турмалинови сърца, може да се намерят на Витоша, Плана, Сакар, Родопите и др.

*талисманът – укрепва определени качества в характера и привлича положителни влияния

**амулетът – предпазва човека от заболявания и нежелателни въздействия

ПОДКРЕПЕТЕ САЙТА

Винаги съм предоставяла прогнозите безплатно и винаги ще е така. Инвестирам в тях времето си от сърце и за мен е истинско щастие да съм ви полезна.

Ако сте доволни от поднесената информация в сайта и желаете да подкрепите развитието му, може да изразите своята искрена благодарност като дарите сума по избор по сметката на сайта в ОББ България ЕАД, на името на „АСТРО-НОВИНИ от Мишел" ЕООД, IBAN BG18UBBS81551008379799, BIC UBBSBGSF.

Можете да ме подкрепите и с:

Поддържането на сайта изисква много време и усилия.

С вашата подкрепа ще мога да продължа още по-успешно да го развивам, за да бъде полезен и занапред.

Мишел

Копирането е заключено.